ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ >

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ T.E.E. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2004- 2006

Συνάδελφοι,

Το Φεβρουάριο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διοίκηση του Τμήματος που προήλθε από τις εκλογές του Νοέμβρη του 2003. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Προεδρείο της «Α» θέσαμε ως στόχο να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία, το ρόλο και τη δράση της. Ξέραμε ότι η «Α» μέχρι τότε (από την ίδρυση του Τμήματος) ως όργανο ήταν υποβαθμισμένο. Λειτουργούσε τυπικά, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων μελών και χωρίς ουσιαστικά θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Έχοντας ως αφετηρία το ρόλο που δίνει στην «Α» το θεσμικό πλαίσιο του TEE, ότι δηλαδή αποτελεί το ανώτερο όργανο του Τμήματος, αυτό που με τις αποφάσεις του προσανατολίζει και επικυρώνει όλη τη δράση του Τμήματος, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα μέχρι τότε δεδομένα.:

- Ενημερώσαμε τα μέλη της «Α» για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και που διέπει τη λειτουργία των οργάνων του Τμήματος.

- Εκτός από τα συγκεκριμένα θέματα που υποχρεωτικά περιλαμβάνονται στην Η.Δ. των συνόδων επιλέγαμε και περιλαμβάναμε θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να κάνουμε πιο ζωντανές τις συνεδριάσεις και να τονώσουμε το ενδιαφέρον των συναδέλφων.

- Θελήσαμε η «Α» με τις αποφάσεις της και τη συμμετοχή των μελών της να συμβάλλει στην ανάπτυξη της δράσης του Τμήματος.

Δυστυχώς όμως θεωρούμε ότι παρά τη συγκεκριμένη προσπάθεια δεν πετύχαμε απόλυτα τους στόχους που είχαμε θέσει.

Η «Α» ως όργανο εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένο. Οι αποφάσεις της δεν γίνονται κατευθύνσεις για τη δράση του Τμήματος και γενικά το Προεδροκεντρικό TEE δε λέει να αλλάξει.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι πετύχαμε την περίοδο που πέρασε.

1. Τακτικές Συνεδριάσεις

Κάναμε συνολικά 18 Συνόδους (μια ανά δίμηνο όπως το θεσμικό πλαίσιο ορίζει)

2. Συμμετοχή μελών στις Συνόδους

Η συμμετοχή των μελών στις συνόδους μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια, διότι είναι αδιανόητο συνάδελφοι εκλεγμένα μέλη στην «Α» να έχουν 4, 5 και 6 συμμετοχές στις 18. Βέβαια το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την αντικατάσταση τους. Δεν έγινε κύρια γιατί οι ίδιοι δεν το θέλησαν. Αν εξετάσουμε τη συμμετοχή συγκριτικά με άλλες περιόδους θα δούμε ότι οι παρουσίες ήταν σαφώς περισσότερες. Αυτό όμως δεν μας φτάνει αφού σε δύο (2) Συνόδους είχαμε και έλλειψη απαρτίας.

3. Περιεχόμενο Συνόδων.

Σε κάθε σύνοδο προσπαθήσαμε να περιλάβουμε στην Η.Δ. εκτός

των υποχρεωτικών θεμάτων

α) Ανακοινώσεις Προεδρείου.

β) Ενημέρωση συζήτηση για τη δραστηριότητα της Δ.Ε

γ) Έλεγχος ερωτήσεις - επερωτήσεις προς τη Δ.Ε και διάφορα επίκαιρα και ουσιαστικά θέματα που βοηθούν τη

λειτουργία του Τμήματος, ενδιαφέρουν και απασχολούν τους συναδέλφους και θέματα που έχουν αντίκτυπο στην Κοινωνία.

Συγκεκριμένα τα εκτός των παγίων θεμάτων που απασχόλησαν τις συνόδους ήταν.

1. Η εκλογή των Νομαρχιακών Επιτροπών

Η Αντιπροσωπεία έγκαιρα εξέλεξε τις νέες Ν.Ε. Ασχολήθηκε όμως επανειλημμένα με τη λειτουργία και τη δράση τους διότι σε όλες τις Ν.Ε παρουσιάστηκαν προβλήματα.

2. Πρόγραμμα δράσης του Τμήματος

Η έγκριση του προγράμματος από την «Α» μας ταλαιπώρησε διότι χρειάστηκε να μπει στην Η.Δ. σε τρεις συνεχόμενες Συνόδους και τελικά εγκρίθηκε ένα γενικό κείμενο χωρίς εξειδίκευση. Το σημαντικότερο δε είναι ότι ποτέ δεν ελέγχθηκε η υλοποίηση του.

3. Μόνιμες Επιτροπές.

Έγκαιρα η «Α» καθόρισε τις Μ.Ε. και τον τρόπο λειτουργίας τους. Η Δ.Ε όμως με μεγάλη καθυστέρηση τις συγκρότησε και από κει και πέρα δεν έκανε τίποτα να τις ενεργοποιήσει. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει κατανοηθεί από τη Διοίκηση του Τμήματος η σημασία ο ρόλος και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι Μ.Ε. στη δράση του Τμήματος και την επαφή του με το περιβάλλον και τους συναδέλφους. Η «Α» αναγκάστηκε να επανέλθει στο θέμα της λειτουργίας των Μ.Ε. στην 11η Συνοδό της αποφασίζοντας ότι η Δ.Ε πρέπει να ενεργοποιήσει τις Μ.Ε. αντικαθιστώντας όπου υπάρχει ανάγκη τους υπευθύνους. Όμως η Δ.Ε. δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

4. Χάραξη γενικών κατευθύνσεων λειτουργίας των οργάνων του Τμήματος.

Προκειμένου να συμβάλουμε στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των οργάνων του Τμήματος σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, θέσαμε το ζήτημα για συζήτηση στην 3η Σύνοδο όπου εξετάσαμε τον τρόπο που πρέπει το κάθε όργανο να λειτουργεί, να αποφασίζει και να ξεπερνάει τα τυχόν προβλήματα δυσλειτουργίας.

5. Πρόγραμμα δράσης «Α», Αρμοδιότητες μελών της.

Στην 4η Σύνοδο προσπαθήσαμε να καθορίσουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα μέλη της «Α» με τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου. Δυστυχώς παρά την προσπάθεια δεν είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ακόμα στην ίδια Σύνοδο εγκρίναμε και ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης της «Α» που και αυτό σύντομα ξεθύμανε και δεν είχαμε συνέχεια.

6. Λειτουργία τεχνικών υπηρεσιών.

Στην 5η Σύνοδο στη Σπάρτη έγινε μία ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για την κατάσταση των τεχνικών υπηρεσιών και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει. Και αυτές οι αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά. Η Δ.Ε ποτέ δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

7. Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου TEE.

Το θέμα της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου του TEE αν και μπήκε στην «Α» δεν προχώρησε με ευθύνη κύρια των υπευθύνων του κεντρικού TEE που ουσιαστικά πάγωσαν το θέμα.

8. ΤΣΜΕΔΕ - προβλήματα και τρόπος αντιμετώπισης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων για το καυτό και επίκαιρο θέμα του ΤΣΜΕΔΕ θέσαμε στην Η.Δ. της 7ης Συνόδου και καλέσαμε τους συναδέλφους Θεοδωράκη ( υπεύθυνο της Δ.Ε του TEE ) και τον Αντ. Πρωτονοτάριο (μέλος του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ) για να μας ενημερώσουν. Με ψήφισμα μας καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδίκηση λύσεων.

Το θέμα του ΤΣΜΕΔΕ μας απασχόλησε και στη Σύνοδο των Δ.Ε του TEE στη Ρόδο όπου με συγκεκριμένη εισήγηση προτείναμε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Ακόμα στην τελευταία Σύνοδο που έγινε στο Ναύπλιο ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Στ. Διαμαντίδη και τον Πρόεδρο του TEE Ι. Αλαβάνο για το σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

9. O νέος Νόμος για τα Δημόσια Έργα.

Έγινε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στην 8η Σύνοδο της «Α» όπου εκφράσαμε την αντίθεση μας για τον τρόπο που αυτός ο Νόμος εφαρμόστηκε. Με βάση αυτό τον προβληματισμό παρεμβήκαμε και στο Συνέδριο για τα Δημόσια Έργα που έγινε στην Αθήνα.

10. Ανάπτυξη τοπικών θεμάτων N. Μεσσηνίας.

Στην 9η Σύνοδο της «Α» που έγινε στην Καλαμάτα η Ν.Ε Μεσσηνίας εισηγήθηκε το θέμα το οποίο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμβολή του TEE στα ζητήματα ανάπτυξης του νομού.

11. Επαγγελματικά προβλήματα των Μηχανικών.

Το σημαντικό αυτό θέμα το συζητήσαμε στη 12η Σύνοδο με εισήγηση συναδέλφων μελών της Μ.Ε. επαγγελματικών θεμάτων χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

12. Πορίσιιατα από την Κοινή σύσκεψη των Α.Ε στη Ρόδο.

Αναλύθηκαν τα συμπεράσματα από την Κοινή σύσκεψη των Δ.Ε στη Ρόδο που αφορούσαν Αμοιβές Μελετών - Επαγγελματικά δικαιώματα - ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π.

13. Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων T.E.I. - τρόπος καθορισμού αμοιβών μελετών ιδιωτικών έργων.

Στην τελευταία Σύνοδο στο Ναύπλιο τέθηκαν τα θέματα α) προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων T.E.I, και β) τρόπος καθορισμού αμοιβών μελετών ιδιωτικών έργων. Για τα παραπάνω θέματα μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του TEE συν. Αλαβάνος.

14. Οικονομικοί Προϋπολογισμοί - Απολογισμοί

Στις Συνόδους εγκρίναμε και τους ετήσιους προϋπολογισμούς και απολογισμούς του Τμήματος. Το σοβαρό αυτό θέμα παρά τις προσπάθειες του Προεδρείου εξακολουθεί να αντιμετωπίζετε ως ένα τυπικό θέμα και οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς συζήτηση αφού συνήθως δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη εισήγηση από τη Δ.Ε.

Συνάδελφοι

Διαβάζοντας τα θέματα που απασχόλησαν την «Α» την περίοδο που πέρασε διαπιστώνουμε ότι αυτά είναι ουσιαστικά και αρκετά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η «Α» αναβαθμίστηκε και ανταποκρίθηκε στο ρόλο της, και αυτό γιατί:

1) δεν υπήρχε ουσιαστική διάθεση των μελών της για προσφορά.

2) Η Δ.Ε δεν ασχολήθηκε ποτέ με την «Α» είτε προετοιμάζοντας εισήγηση για θέματα που τ αφορούσαν ή υλοποιώντας αποφάσεις που η «Α» ελάμβανε. Έδειξε αδιαφορία και επιδεικτικά αγνόησε τις αποφάσεις της «Α»

3) Μέλη της Δ.Ε δυσανασχετούσαν και εξέφραζαν την αντίθεση τους στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενεργοποίησης της «Α»

4) Το Προεδρείο της «Α» έβρισκε απέναντι του με διάθεση αντιπαράθεσης ομάδα συναδέλφων

5) Η αδράνεια των παρατάξεων που συμμετέχουν στη Διοίκηση του Τμήματος οδήγησε την προσπάθεια αναβάθμισης σε αδιέξοδο.

Γίνεται φανερό ότι με αυτές τις συνθήκες η οποιαδήποτε προσπάθεια για ενεργοποίηση του TEE είναι αναποτελεσματική. Την ευθύνη βέβαια για αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στον τρόπο λειτουργίας του TEE, φέρουμε όλοι, ανεξάρτητα παρατάξεων, προθέσεων ή προσπαθειών του καθενός.

Τρίπολη Νοέμβριος 2006.

Ο Πρόεδρος της Α. του TEE Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γκόνης

Παρουσίαση | Ανακοινώσεις | Δράσεις | Πληροφορίες | Βιβλιοθήκη | Σύλλογοι | Παρατάξεις | Links | Περιφέρεια | Επικοινωνία