ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ >

Τρίπολη 21/05/2008

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα με θέμα : «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» που διοργάνωσε το ΤΕΕ Πελοποννήσου την 10.05.2008 στην Καλαμάτα.

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Πελοποννήσου ημερίδα με θέμα : «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» στην Καλαμάτα το Σάββατο 10 Μαΐου 2008 και ώρα 09.30 έως 14.30 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας στο «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ».

Μηχανικοί αλλά και απλοί Πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους ομιλητές που ανέπτυξαν την πλούσια θεματολογία της πλήρους και εμπεριστατωμένης, πρώτης σε επίπεδο ΤΕΕ στον Ελληνικό χώρο, αυτής ημερίδας, ως κάτωθι :

- Ανάγκη εκτίμησης της επικινδυνότητας έναντι διαβρώσεων και κατολισθήσεων και η μείωση της διακινδύνευσης λόγω πυρκαγιών ή άλλων δράσεων.

Εισηγητής : Παύλος Μαρίνος, Καθηγητής ΕΜΠ.

- Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Ελλάδα - Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης από δημόσιους φορείς σχεδιασμού και εκτέλεσης.

Εισηγητής : Δημήτριος Κουτσογιάννης, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.

- Αξιοποίηση υδατικών πόρων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Εισηγητής : Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Υδρογεωλόγος ΙΓΜΕ.

- Νέα δεδομένα στην οικιστική ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Εισηγητής : Παύλος Λουκάκης, Πολεοδόμος Χωροτάκτης, Ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

- Η καταστροφή των δασών της περιφέρειας Πελοποννήσου από τις πυρκαγιές και οι προοπτικές αποκατάστασης.

Εισηγητής : Παναγιώτης Μπαζίγος , Γενικός Δ/ντης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δρ Δασολόγος.

Χαιρετισμούς απέστειλαν Βουλευτές των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι και ευχαρίστησαν την Διοίκηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου για την συμβολή και βοήθειά της στις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 αλλά και μέχρι σήμερα στο έργο της αποκατάστασης. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

H Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων :

Όλοι εμείς, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου είχαμε το περσινό, άνυδρο και εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι του 2007, μια πρωτόγνωρη και πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πραγματική μάστιγα από πολύ δύσκολες πυρκαγιές με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές τόσο στο φυσικό όσο και στο οικονομικό περιβάλλον της Πελοποννήσου, που δεν είναι βέβαια από τις πιο ισχυρές οικονομικά Περιφέρειες της χώρας μας.

Η μεγάλη όμως αυτή οικολογική καταστροφή που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, μπορεί να εξελιχθεί και σε ευκαιρία ανάπτυξης για τις πυρόπληκτες περιοχές, αν φροντίσομε να αντιμετωπίσομε το γεγονός ορθολογικά και να σχεδιάσομε τις παρεμβάσεις μας με την βοήθεια της Επιστήμης και των προόδων της Τεχνολογίας.

Είναι γνωστό, ότι οι περισσότεροι οικισμοί που είχαν αναπτυχθεί στα ορεινά της Πελοποννήσου χωροθετήθηκαν από ιστορικούς λόγους και αυτό δεν είχε σαν αποτέλεσμα αυτά ακριβώς που θα υποδείκνυαν και υποδεικνύουν οι αρχές της χωροταξίας.

Επιπλέον, οι υποδομές είναι ελλιπείς και στις περισσότερες περιοχές τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ελάχιστα, ενώ συγχρόνως μετά τις πυρκαγιές μπορεί να προκύψουν, όπως και προέκυψαν σε πολλά μέρη, καταστροφές μετά από έντονες βροχοπτώσεις καθώς και προβλήματα κατολισθήσεων και διαβρώσεων εξαιτίας της αλλαγής της κυκλοφορίας και της έντασης της ροής των υπόγειων υδάτων και της εξαφάνισης της φυτοκαλλιέργειας και της δασικής βλάστησης.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι αναγκαίες κινήσεις για την αναγέννηση της φύσης και των δασικών εκτάσεων αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών, θα χρειασθεί να διαρθρωθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου και θα απαιτήσουν για την υλοποίηση τους σημαντικά χρηματικά ποσά.

Θα πρέπει επομένως, οι οποιεσδήποτε δράσεις που θα γίνουν στις περιοχές αυτές να ενταχθούν σε ένα συνεκτικό, ώριμο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ώστε να υπάρξει το ουσιαστικό και το μέγιστο αποτέλεσμα στις προσπάθειες που θα εκδηλωθούν, σε ένα βιώσιμο σχεδιασμό όπου θα πρυτανεύει το δημόσιο συμφέρον και η μέριμνα για τη συγκράτηση και ενίσχυση του πληθυσμού στον τόπο του, όπου θα δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, στην ανάπτυξη τους, στη προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή παρόμοιων οδυνηρών καταστάσεων, όπως οι πυρκαγιές του Αυγούστου, στο μέλλον.

Το Τ.Ε.Ε. Πελοποννήσου πιστεύοντας όλα αυτά και έχοντας επίγνωση του ρόλου του ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα ανάπτυξης καθώς και του κοινωνικού του ρόλου, ενεργοποιήθηκε άμεσα από την πρώτη στιγμή των τραγικών συμβάντων των πυρκαγιών, εντοπίζοντας προβλήματα και αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή, καταθέτοντας προτάσεις στην Πολιτεία για την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και για την άρση των κοινωνικών προβλημάτων, θέτοντας συγχρόνως το τεχνικό δυναμικό μας στην διάθεση των φορέων σε επίπεδο Τοπικό, Νομαρχιακό, Περιφερειακό για να εξειδικεύσομε και εμπλουτίσομε τις προτάσεις μας αλλά και να συμβάλλομε στην εφαρμογή τους.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, φροντίζομε να δίνεται και η αναγκαία επιστημονική κατάρτιση στα μέλη μας Μηχανικούς, όπως το κάναμε ήδη τον Οκτώβριο του 2007 διοργανώνοντας τις δύο ημερίδες στην Τρίπολη και Μεγαλόπολη «για τις αποκαταστάσεις και επισκευές κτισμάτων βλαβέντων από πυρκαγιές» και προχωράμε ένα βήμα μπροστά με την σημερινή ημερίδα.

Σκοπός της σημερινής ημερίδας, είναι αφενός να επιμορφώσει και ενημερώσει τους Μηχανικούς και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία δίνοντάς της την δυνατότητα να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση, τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής έρευνας και τις σύγχρονες τεχνολογίες στην προσπάθεια δημιουργίας και εφαρμογής ενός μοντέλου που θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών και ένα νέο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, γιατί ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό είναι η ενιαία χρήση του ορθού λόγου και της συστηματικής επιστημονικής ανάλυσης αιτίου και αιτιατού.

 

 
Παρουσίαση | Ανακοινώσεις | Δράσεις | Πληροφορίες | Βιβλιοθήκη | Σύλλογοι | Παρατάξεις | Links | Περιφέρεια | Επικοινωνία